giovedì 19 settembre 2019

LA DIETA MONOTEMATICA + hl Same Salad, Different Day

LA DIETA MONOTEMATICA
Mark Zuckerberg ha 17 t-shirt tutte uguali e Obama indossa sempre il medesimo vestito. Lo fanno per non dover agonizzare ogni mattina davanti al guardaroba. Ma perché allora non mangiano ogni giorno sempre lo stesso cibo? In fondo è così che l'uomo ha sempre mangiato. Forse che agonizzare davanti a un menù sia meno stressante? Automatizzare le scelte meno importanti (cibo e vestiti), ci lascia più risorse per dedicarci alle scelte più importanti (lavoro ...
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If you wear the same outfit over and over, nothing bad happens. Maybe you don’t get invited to Fashion Week. But what if you eat the same food every day?

Same Salad, Different Day
riccardo-mariani@libero.it
Citation (APA): riccardo-mariani@libero.it. (2019). Same Salad, Different Day [Kindle Android version]. Retrieved from Amazon.com

Parte introduttiva
Evidenzia (giallo) - Posizione 4
Same Salad, Different Day
Evidenzia (giallo) - Posizione 5
Obama wears the same suit every day,
Evidenzia (giallo) - Posizione 5
Mark Zuckerberg has seventeen identical grey t-shirts
Evidenzia (giallo) - Posizione 6
eliminate inconsequential daily choices and free up mental bandwidth for more important decisions;
Evidenzia (giallo) - Posizione 8
you can automate the important things, too.
Evidenzia (giallo) - Posizione 9
what if you eat the same food every day?
Evidenzia (giallo) - Posizione 11
large minority of Britons who eat the exact same lunch, day in and day out,
Evidenzia (giallo) - Posizione 14
The advantage of eating the same thing almost (but not all) the time is that every meal is cheap, tasty, nutritious, and low-effort.
Evidenzia (giallo) - Posizione 27
Food is mostly just fuel to me. It’s enjoyable, but it doesn’t come with any emotional attachment.
Evidenzia (giallo) - Posizione 29
agonise over what to order,
Evidenzia (giallo) - Posizione 29
and still end up with food envy.
Nota - Posizione 29
Cccccc
Nota - Posizione 29
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Evidenzia (giallo) - Posizione 31
five main benefits
Nota - Posizione 31
Tttt
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Tttt
Evidenzia (giallo) - Posizione 31
Not having to think about what to eat
Nota - Posizione 31
1
Nota - Posizione 31
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Evidenzia (giallo) - Posizione 31
Eating a healthy diet without reading labels
Nota - Posizione 32
2
Nota - Posizione 32
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Evidenzia (giallo) - Posizione 32
Saving time and mental effort on shopping and food prep
Nota - Posizione 32
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Nota - Posizione 32
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Evidenzia (giallo) - Posizione 33
Maximising enjoyment through minimal effort
Nota - Posizione 33
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Nota - Posizione 33
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Evidenzia (giallo) - Posizione 33
Guilt-free enjoyment of the remaining ~ 20 per cent
Nota - Posizione 33
5
Nota - Posizione 33
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Evidenzia (giallo) - Posizione 43
2. Nutrition
Nota - Posizione 43
Tttt
Nota - Posizione 43
Tttt
Evidenzia (giallo) - Posizione 43
I used to track everything I ate, every day.
Nota - Posizione 43
UN COMPITO DISTRUTTIVO
Nota - Posizione 43
UN COMPITO DISTRUTTIVO
Evidenzia (giallo) - Posizione 45
I was eating pretty much the same thing every day, so I only had to run the numbers once.
Nota - Posizione 45
OGGI
Nota - Posizione 45
OGGI
Evidenzia (giallo) - Posizione 50
The nutritionists quoted in the aforementioned The Atlantic article say that eating the same thing every day is pretty much fine (it’s also how humans have eaten since forever).
Evidenzia (giallo) - Posizione 52
you never have to try to remember which one is the bad fat, or scrutinise menus and labels
Evidenzia (giallo) - Posizione 53
maybe there’s some mineral or vitamin that you haven’t accounted
Nota - Posizione 54
RISCHIO
Nota - Posizione 54
RISCHIO
Evidenzia (giallo) - Posizione 54
Thankfully, the 80-20 approach has this covered: every fourth or fifth meal is random,
Nota - Posizione 55
Ccccc
Nota - Posizione 55
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Evidenzia (giallo) - Posizione 65
4. Pleasure
Nota - Posizione 65
Tttttt
Nota - Posizione 65
Tttttt
Evidenzia (giallo) - Posizione 71
the hardcore Soylent-swilling entrepreneurs and programmers who don’t want to look away from their monitors for more than a millisecond, right through to the gourmands who luxuriate in choosing every last ingredient. My preference is to get close to the Soylent end, without sacrificing any of the gustatory pleasure.
Nota - Posizione 73
L ASSE
Nota - Posizione 73
L ASSE
Evidenzia (giallo) - Posizione 77
5. Novelty
Nota - Posizione 77
Ttt
Nota - Posizione 77
Ttt
Evidenzia (giallo) - Posizione 77
When I was a kid, we ate takeaways exactly seven times a year— on each family member’s birthday.
Nota - Posizione 78
ECCITAZIONE
Nota - Posizione 78
ECCITAZIONE
Evidenzia (giallo) - Posizione 79
I don’t want to deny myself, but I also don’t want the experience of going out to dinner or the arrival of the UberEats driver to become a humdrum part of daily existence.
Nota - Posizione 80
OGGI POTREI FARLO SEMPRE MA
Nota - Posizione 80
OGGI POTREI FARLO SEMPRE MA
Evidenzia (giallo) - Posizione 80
even though the 80/ 20 approach sounds boring, I think it might increase my net experience of novelty.
Evidenzia (giallo) - Posizione 82
when it comes to the novel 20 per cent, there’s no counting calories, no checking ingredient lists, and no guilt. I order whatever I want, secure in the knowledge that I’m eating well ~ 80 per cent of the time.
Nota - Posizione 83
ALTRI BENEFICI
Nota - Posizione 83
ALTRI BENEFICI
Evidenzia (giallo) - Posizione 85
you can deliberately constrain your choices along one dimension to open them up in another,
Evidenzia (giallo) - Posizione 86
there’s a big difference in having constraints imposed upon you, and applying them to yourself. If you’re forced to eat the same things over and over, or to wear a uniform every day, that’s called ‘being in prison’.